Twój posiłek

  • 0 dodanych produktów
  • 0 dodanych przepisów

Łącznie Wyczyść

  • 0 WW
  • 0 WBT

Bigos tradycyjny

Kategoria: Obiady
Krok 1

Kapustę opłukać pod wodą jeśli jest bardzo kwaśna. Odcisnąć z nadmiaru soku, a następnie poszatkować.

Krok 2

Włożyć kapustę do dużego garnka i zalać wrzątkiem, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Dusić, aż zmięknie (ok. 50 minut).

Dobra praktyka

Zalać suszone grzyby wrzątkiem w garnuszku.

Krok 3

Cebulę okroić w kostkę i podsmażyć, aby się zeszkliła. Do podsmażonej cebuli dodać kiełbasę, pokrojoną w kostkę i podsmażyć.

Krok 4

W oddzielnym garnku zagotować ok. litr wody. Do wrzątku dodać wołowinę, cielęcinę (lub łopatkę) i boczek – wszystko pokrojone w kostkę. Gotować około 20 minut, a następnie mięso odcedzić.

Krok 5

Kiedy kapusta będzie już miękka, dodać grzyby pokrojone na mniejsze kawałki, mięso i cebulę z kiełbasą. Gotować na małym ogniu przez 20 minut.

Dobra praktyka

Jeśli jest za dużo wody, należy ją odlać.

Krok 6

Całość doprawić majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem. Dodać trzy łyżki przecieru pomidorowego, wymieszać i podgrzać.