Bigos tradycyjny
Kapustę opłukać pod wodą jeśli jest bardzo kwaśna. Odcisnąć z nadmiaru soku, a następnie poszatkować.
Włożyć kapustę do dużego garnka i zalać wrzątkiem, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Dusić, aż zmięknie (ok. 50 minut).
Zalać suszone grzyby wrzątkiem w garnuszku.
Cebulę okroić w kostkę i podsmażyć, aby się zeszkliła. Do podsmażonej cebuli dodać kiełbasę, pokrojoną w kostkę i podsmażyć.
W oddzielnym garnku zagotować ok. litr wody. Do wrzątku dodać wołowinę, cielęcinę (lub łopatkę) i boczek – wszystko pokrojone w kostkę. Gotować około 20 minut, a następnie mięso odcedzić.
Kiedy kapusta będzie już miękka, dodać grzyby pokrojone na mniejsze kawałki, mięso i cebulę z kiełbasą. Gotować na małym ogniu przez 20 minut.
Jeśli jest za dużo wody, należy ją odlać.
Całość doprawić majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem. Dodać trzy łyżki przecieru pomidorowego, wymieszać i podgrzać.