Twój posiłek

  • 0 dodanych produktów
  • 0 dodanych przepisów

Łącznie Wyczyść

  • 0 WW
  • 0 WBT

Chleb staropolski

Kategoria: Przekąski
Krok 1

Drożdże instant, 150 ml ciepłej wody i 150 gram mąki pszennej wymieszać ze sobą dokładnie, a następnie nagnieść na jednolitą masę. Całość odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 1.5 godziny, aby ciasto wyrosło.

Krok 2

Ciasto, które wyrosło należy wyrobić mikserem lub łyżką i połączyć dokładnie ze sobą wszystkie pozostałe składniki, czyli mąkę żytnią, zakwas chlebowy, sól i mąkę pszenną.

Krok 3

Ciasto przekładamy do dosyć dużej keksówki, jeśli się nie zmieści to przekładamy do dwóch. Keksówki należy wysmarować oliwą z oliwek. Następnie wierzch ciasta również smarujemy oliwą z oliwek i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

Dobra praktyka

Nagrzej piekarnik do 250 stopni C.

Krok 4

Ciasto powinno wypełnić całą keksówkę. Należy ponownie posmarować wierzch ciasta oliwą, a następnie wstawić do piekarnika i piec przez 10 minut.

Dobra praktyka

Spryskaj ścianki piekarnika, aby chleb nie był suchy.

Krok 5

Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 190 stopni C. i piecz przez kolejne 45 minut. Pod koniec pieczenia wyjmij chleb z formy, ostrożnie, aby się nie oparzyć, a następnie piecz przez kolejne 10 minut.

Dobra praktyka

Aby pokroić chleb, musi on być wystudzony, inaczej cały się pokruszy.