Twój posiłek

  • 0 dodanych produktów
  • 0 dodanych przepisów

Łącznie Wyczyść

  • 0 WW
  • 0 WBT

Chleb żytni razowy na zakwasie - dla cukrzyka, diabetyka

Kategoria: Przekąski

Krok 1

Wymieszaj 50 g mąki żytniej razowej i 50 ml ciepłej wody w szklanym naczyniu/ misce. Przykryj zmieszaną masę ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu na 24 godziny. Czynność powtórz jeszcze 3 razy, dlatego iż zakwas rośnie 4 dni. Kiedy zakwas będzie gotowy przełóż go do dużej miski.

Krok 2

Do miski dodaj 500 g mąki żytniej razowej i 500 ml ciepłej wody. Następnie, całość wymieszaj i przykryj bawełnianą lub papierową serwetką, a następnie odstaw w ciepłym miejscu na kilka godzin.

Krok 3

Do zakwasu dodaj 150 ml przegotowanej wody i 1,5 łyżeczki soli. Następnie wsyp 500 g mąki żytniej razowej, kminek, nasiona słonecznika i dyni. Wymieszaj dokładni i zagnieć ciasto.

Dobra praktyka

Ciasto podziel na dwie części.

Krok 4

Włóż masę do dwóch, podłużnych form, które powinny być wyłożone papierem do pieczenia. Natnij wierzch ciasta nożem, by ciasto nie pękało kiedy będzie rosnąć.

Krok 5

Kolejno, posmaruj chleb gorącą wodą i przykryj ściereczką. Odstaw chleb do wyrośnięcia na około 2 godziny.

Dobra praktyka

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

Krok 6

Posmaruj chleby jeszcze raz gorącą wodą, wstaw do piekarnika i piecz przez 55 minut.