Chleb żytni razowy na zakwasie
Wymieszaj 50 g mąki żytniej razowej i 50 ml ciepłej wody w szklanym naczyniu/ misce. Przykryj zmieszaną masę ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu na 24 godziny. Czynność powtórz jeszcze 3 razy, dlatego iż zakwas rośnie 4 dni. Kiedy zakwas będzie gotowy przełóż go do dużej miski.
Do miski dodaj 500 g mąki żytniej razowej i 500 ml ciepłej wody. Następnie, całość wymieszaj i przykryj bawełnianą lub papierową serwetką, a następnie odstaw w ciepłym miejscu na kilka godzin.
Do zakwasu dodaj 150 ml przegotowanej wody i 1,5 łyżeczki soli. Następnie wsyp 500 g mąki żytniej razowej, kminek, nasiona słonecznika i dyni. Wymieszaj dokładni i zagnieć ciasto.
Ciasto podziel na dwie części.
Włóż masę do dwóch, podłużnych form, które powinny być wyłożone papierem do pieczenia. Natnij wierzch ciasta nożem, by ciasto nie pękało kiedy będzie rosnąć.
Kolejno, posmaruj chleb gorącą wodą i przykryj ściereczką. Odstaw chleb do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Posmaruj chleby jeszcze raz gorącą wodą, wstaw do piekarnika i piecz przez 55 minut.