Twój posiłek

  • 0 dodanych produktów
  • 0 dodanych przepisów

Łącznie Wyczyść

  • 0 WW
  • 0 WBT

Chłodnik z buraczków - dla cukrzyka, diabetyka

Krok 1

Buraki należy opłukać pod bieżącą wodą, obrać i ugotować w bulionie przez około 20 minut.

Krok 2

Kiedy buraki będą miękkie należy wyjąć je na talerz, aby ostygły.

Dobra praktyka

Nie wylewaj bulionu po burakach.

Krok 3

Ogórka należy obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Natomiast koperek i szczypiorek drobno posiekaj.

Dobra praktyka

Możesz zetrzeć także rzodkiewkę.

Krok 4

Ostudzone buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Dobra praktyka

W tym czasie możesz ugotować jajko na twardo, aby dodać je do chłodnika.

Krok 5

Do bulionu z buraków dokładamy: starte buraki, starty ogórek, szczypiorek i koperek. Całość zalewamy maślanką i doprawiamy do smaku solą oraz cukrem – jeśli jest taka potrzeba.