Twój posiłek

  • 0 dodanych produktów
  • 0 dodanych przepisów

Łącznie Wyczyść

  • 0 WW
  • 0 WBT

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Kategoria: Na słodko
Krok 1

Drożdże rozkruszyć do miski i zalać ciepłym mlekiem. Dodać odrobinę ksylitolu. Całość odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Krok 2

Do miski wsypać mąkę, wyrośnięte drożdże, a także jajka. Wszystko razem wymieszać, najlepiej robotem kuchennym, na jednolitą masę.

Dobra praktyka

W międzyczasie należy pozbawić śliwki pestek.

Krok 3

Stopniowo do masy dodać miękkie masło, ksylitol, cukier waniliowy, a także aromat waniliowy. Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Gotowe ciasto przykryć ścierką i odstawić na godzinę.

Dobra praktyka

Ciasto należy wyrabiać przez około 15 minut.

Krok 4

Kolejnym etapem jest przygotowanie kruszonki.  Do miski należy wsypać 150 gram mąki pszennej, dodać cukier i masło. Wszystkie składniki ucierać przy pomocy miksera, aż powstaną grudki.

Krok 5

Wyłożyć formę papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy i ułożyć według uznania śliwki (najlepiej przecięte wzdłuż na pół). Całość posypać kruszonką.

Krok 6

Ciasto piec przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Kiedy wystygnie, posypać całość cukrem pudrem.