Twój posiłek

  • 0 dodanych produktów
  • 0 dodanych przepisów

Łącznie Wyczyść

  • 0 WW
  • 0 WBT

Ciasto drożdżowe - dla cukrzyka, diabetyka

Kategoria: Na słodko

Krok 1

Ciasto: Drożdże instant wymieszać z łyżką ksylitolu, lekko podgrzanym mlekiem i kilkoma łyżkami mąki pszennej – powstanie wtedy zaczyn. Zaczyn przykryć ścierką lub szmatką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 min. do wyrośnięcia.

Krok 2

Pozostałą mąkę przesiać przez sito do dużej miski. Dodać resztę ksylitolu, 2 łyżeczki cukru waniliowego, jajka, szczyptę soli, olej słonecznikowy lub rzepakowy i wyrośnięty zaczyn.

Krok 3

Następnie, delikatnie wyrobić ciasto mikserem. Kolejno przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 4

Kruszonka: Wymieszać ze sobą 150 gram mąki pszennej, ksylitol i 120 gram masła. Zetrzeć ze sobą wszystkie składniki i wstawić do lodówki, aby skostniały.

Krok 5

Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć do blachy/formy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Posypać ciasto kruszonką i wstawić do piekarnika na 45 minut, nagrzanego na 180 stopni.