Twój posiłek

  • 0 dodanych produktów
  • 0 dodanych przepisów

Łącznie Wyczyść

  • 0 WW
  • 0 WBT

Ciasto na pizzę - dla cukrzyka, diabetyka

Kategoria: Obiady

Krok 1

Ciasto na pizzę: Przygotować dużą miskę, wsypać do niej mąkę, drożdże wymieszane ze 150 ml wody (w innym naczyniu), oliwę z oliwek, i szczyptę soli.

Dobra praktyka

Na początku wymieszaj ciasto drewnianą łyżką, a następnie rękoma.

Krok 2

Po wyrobieniu ciasta na jednolitą masę, należy przełożyć  je do miski, przykryć ścierką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Krok 3

W czasie, w którym ciasto zostało odstawione do wyrośnięcia, można przygotować sos do pizzy. Kroimy dwa pomidory w kostkę i wrzucamy do miski, przeciskamy czosnek przez praskę, dodajemy przyprawy (sól, pieprz, tymianek, oregano i bazylię), a następnie mieszamy, bądź blendujemy na jednolitą masę.

Dobra praktyka

Jeśli sos jest zbyt rzadki dodajemy odrobinę koncentratu pomidorowego lub ketchupu.

Krok 4

Kiedy ciasto już wyrośnie, przekładamy je na blachę i rozprowadzamy po całej powierzchni blachy. Rozciągnięte ciasto posmaruj przygotowanym sosem pomidorowym.

Krok 5

Kolejnym etapem jest przygotowanie i ułożenie dodatków na pizzę. Wedle uznania na pizzę można dodać takie składniki, na które mamy ochotę – pomidory, salami, ser, oliwki czy szynkę.

Krok 6

Przygotowaną pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, przez około 10 minut.