Domowe chlebki pita
W misce mieszamy dwa rodzaje maki, dodajemy sól.
Do wody dodajemy drożdże, czekamy chwile aż drożdże zaczną pracować. Następnie wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto.
Ciasto ma być gładkie i lekko kleić się do rak. Odstawiamy do wyrośnięcia w cieple miejsce na około 30 minut
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych kulek i wałkujemy cienkie placki (ok. 0,5 cm). Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Nastawiamy piekarnik na 190 stopni, rozgrzewamy blachę, przekładamy na nią chlebki. Pieczemy ok. 8 minut.
Pilnujemy, żeby się nie spiekły bo będą twarde.
Wyjmujemy, rozcinamy i faszerujemy klopsikami i dowolnymi warzywami, można je także podawać z sosem czosnkowym!
Przepis na klopsiki orzechowe, pasujące idealnie do chlebków pita także znajdziesz na naszej stronie!