Twój posiłek

  • 0 dodanych produktów
  • 0 dodanych przepisów

Łącznie Wyczyść

  • 0 WW
  • 0 WBT

Domowe chlebki pita

Kategoria: Obiady
Krok 1

W misce mieszamy dwa rodzaje maki, dodajemy sól.

Krok 2

Do wody dodajemy drożdże, czekamy chwile aż drożdże zaczną pracować. Następnie wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto.

Dobra praktyka

Ciasto ma być gładkie i lekko kleić się do rak. Odstawiamy do wyrośnięcia w cieple miejsce na około 30 minut

Krok 3

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych kulek i wałkujemy cienkie placki (ok. 0,5 cm). Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.

Krok 4

Nastawiamy piekarnik na 190 stopni, rozgrzewamy blachę, przekładamy na nią chlebki. Pieczemy ok. 8 minut.

Dobra praktyka

Pilnujemy, żeby się nie spiekły bo będą twarde.

Krok 5

Wyjmujemy, rozcinamy i faszerujemy klopsikami i dowolnymi warzywami, można je także podawać z sosem czosnkowym!

Dobra praktyka

Przepis na klopsiki orzechowe, pasujące idealnie do chlebków pita także znajdziesz na naszej stronie!