Dorsz z warzywami i ryżem brązowym zapiekany w piekarniku
Kategoria: Obiady
Krok 1
Dokładnie opłucz pod bieżącą wodą czerwoną i żółtą paprykę. Następnie oczyść papryki z pestek i pokrój na 4 centymetrowe, cienkie paski. Jeśli nie masz żółtej papryki, możesz użyć zielonej.
Dobra praktyka
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Krok 2
Obierz cukinię ze skórki przy pomocy obieraczki do warzyw, a następnie umyj ją pod bieżącą wodą i osusz. Gotowe warzywo pokrój w paski o wielkości 5/6 centymetrów, lub w cienkie talarki.
Krok 3
Zagotuj w średniej wielkości garnku, wodę na ryż i dodaj do wody dwie szczypty soli. Kiedy woda zacznie się gotować wstaw ryż i gotuj według instrukcji, która znajduje się na opakowaniu.
Krok 4
Do kawałka folii aluminiowej włóż po jednym kawałku ryby obtoczonej w pieprzu i soli, a także pokrojone wcześniej warzywa i listki bazylii. Dodaj do środka odrobinę soku z cytryny oraz oliwy.
Dobra praktyka
Po około 25 minutach wyjmij folię aluminiową z rybą z piekarnika.
Krok 5
Gotową rybę przełóż na talerz, dodaj upieczone warzywa, a także wcześniej ugotowany ryz brązowy.