Twój posiłek

  • 0 dodanych produktów
  • 0 dodanych przepisów

Łącznie Wyczyść

  • 0 WW
  • 0 WBT

Drożdżówki z dżemem i kruszonką

Kategoria: Na słodko
Krok 1

Drożdże mieszamy z tagatozą. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mleko, podgrzewamy ale pilnujemy aby nie zagotować. Chwilkę studzimy.

Krok 2

Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko, mieszamy, dodajemy przesianą mąkę. Wyrabiamy elastyczne ciasto.

Krok 3

Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 40 minut do podwojenia objętości.

Krok 4

Po wyrośnięciu przekładamy ciasto na obsypaną mąką stolnicę, chwilę zagniatamy i formujemy z ciasta 10 równych kulek. W każdej robimy wgłębienie, do środka dajemy powidła, borówki i posypujemy kruszonką.

Krok 5

Boki smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem. Zostawiamy jeszcze na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze około 200 stopni przez około 15 minut, pilnując aby się nie spaliły.

Krok 6

W celu zrobienia kruszonki płatki owsiane blendujemy na pył, dodajemy resztę składników, łączymy palcami.