Drożdżówki z dżemem i kruszonką
Drożdże mieszamy z tagatozą. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mleko, podgrzewamy ale pilnujemy aby nie zagotować. Chwilkę studzimy.
Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko, mieszamy, dodajemy przesianą mąkę. Wyrabiamy elastyczne ciasto.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 40 minut do podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu przekładamy ciasto na obsypaną mąką stolnicę, chwilę zagniatamy i formujemy z ciasta 10 równych kulek. W każdej robimy wgłębienie, do środka dajemy powidła, borówki i posypujemy kruszonką.
Boki smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem. Zostawiamy jeszcze na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze około 200 stopni przez około 15 minut, pilnując aby się nie spaliły.
W celu zrobienia kruszonki płatki owsiane blendujemy na pył, dodajemy resztę składników, łączymy palcami.