Flaki tradycyjne
Świeże flaki należy dokładnie oczyścić i opłukać – nawet do kilku razy.
Po oczyszczeniu, zalewamy flaki zimną wodą i odstawiamy na godzinę.
Po godzinie, wrzucamy flaki do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy przez około 2 godziny.
Następnie, wylewamy wodę z garnka, płuczemy flaki i zalewamy je bulionem, dorzucając liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz.
Ugotowane flaki, należy odsączyć z wywaru, pokroić na mniejsze kawałki, a następnie wrzucić ponownie do wywaru.
Marchew, pietruszkę i seler należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lub pokroić na cienkie paski i dodać do flaków.
Cebulę kroimy w kostkę lub w piórka i przesmażamy na rozgrzanej oliwą z oliwek patelni. Dodajemy słodką paprykę w proszku i ostrą paprykę w proszku.
Podsmażoną cebulę dodajemy do flaków. Wszystko razem podgotowujemy przez chwilę. Gotową potrawę można podawać z chlebem.