Twój posiłek

  • 0 dodanych produktów
  • 0 dodanych przepisów

Łącznie Wyczyść

  • 0 WW
  • 0 WBT

Flaki tradycyjne

Kategoria: Obiady
Krok 1

Świeże flaki należy dokładnie oczyścić i opłukać – nawet do kilku razy.

Krok 2

Po oczyszczeniu, zalewamy flaki zimną wodą i odstawiamy na godzinę.

Krok 3

Po godzinie, wrzucamy flaki do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy przez około 2 godziny.

Krok 4

Następnie, wylewamy wodę z garnka, płuczemy flaki i zalewamy je bulionem, dorzucając liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz.

Krok 5

Ugotowane flaki, należy odsączyć z wywaru, pokroić na mniejsze kawałki, a następnie wrzucić ponownie do wywaru.

Krok 6

Marchew, pietruszkę i seler należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lub pokroić na cienkie paski i dodać do flaków.

Krok 7

Cebulę kroimy w kostkę lub w piórka i przesmażamy na rozgrzanej oliwą z oliwek patelni. Dodajemy słodką paprykę w proszku i ostrą paprykę w proszku.

Krok 8

Podsmażoną cebulę dodajemy do flaków. Wszystko razem podgotowujemy przez chwilę. Gotową potrawę można podawać z chlebem.