Twój posiłek

  • 0 dodanych produktów
  • 0 dodanych przepisów

Łącznie Wyczyść

  • 0 WW
  • 0 WBT

Frytki z warzyw - dla cukrzyka, diabetyka

Kategoria: Przekąski

Krok 1

Marchew, batata i seler obierz ze skórki, opłucz pod bieżącą wodą i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.

Dobra praktyka

Nagrzej piekarnik na samym początku do 200 stopni C.

Krok 2

Gotowe warzywa pokrój na długie paski około 5 cm. Pokrojone warzywa przełóż do głębokiej miski, a następnie dokładnie wymieszaj z łyżką oleju kokosowego lub oleju rzepakowego.

Krok 3

Następnie przypraw warzywa imbirem, majerankiem i odrobiną cynamonu.

Krok 4

Wyłóż blachę papierem do pieczenia i poukładaj przyprawione warzywa. Piecz całość przez 40 minut, aż frytki przybiorą rumiany kolor.

Dobra praktyka

Frytki można podawać z sosem czosnkowym z jogurtu naturalnego lub jako dodatek do mięsa.