Galaretka z kurczaka
Udka z kurczaka należy oczyścić i opłukać. Następnie należy przełożyć je do garnka i zalać zimną wodą i gotować na wolnym ogniu.
Marchew i seler obieramy, płuczemy i kroimy na talarki bądź w kostkę. Zieloną część pora i natkę pietruszki płuczemy i związujemy razem sznurkiem, a cebulę obieramy i pozostawiamy w całości.
Kiedy mięso się ugotuje, do garnka wrzucamy warzywa, doprawiamy pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim i odrobiną przyprawy Kucharek.
Wywar gotujemy około 2 godzin.
Po dwóch godzinach odcedzamy mięso i warzywa. Wywar przecedzamy i dodajemy do niego około 7 łyżek żelatyny spożywczej w proszku.
Mięso kroimy (bez skóry) i rozdzielamy do miseczek. Dodajemy marchew, pietruszkę i ugotowane jajko, a następnie zalewamy wywarem.
Gotowe galaretki wkładamy do lodówki.