Twój posiłek

  • 0 dodanych produktów
  • 0 dodanych przepisów

Łącznie Wyczyść

  • 0 WW
  • 0 WBT

Gołąbki z kaszą gryczaną

Kategoria: Obiady
Krok 1

Z białej kapusty wyciąć głąb. Następnie oddzielić liście i sparzyć w osolonej, gorącej wodzie.
Grzyby namoczyć, a następnie ugotować i pokroić w kosteczkę.

Krok 2

Pokroić cebulę w kostkę i zeszklić na patelni na łyżce masła.

Krok 3

Ugotowaną kaszę gryczaną wymieszać z grzybami i zeszkloną cebulką. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie dodać posiekaną natkę pietruszki.

Krok 4

Zmieszany farsz zawijać w liście kapusty. Zawiniątka ułożyć ciasno w garnku i gotować w osolonej wodzie, do czasu, aż kapusta zmięknie.

Krok 5

Kolejnym etapem jest zrobienie sosu. Należy pokroić pieczarki w plasterki, wrzucić je na rozgrzaną masłem patelnie i smażyć około 5 minut. Kiedy pieczarki będą już miękkie dolać śmietany i dusić całość około 3 minut. Sos można przelać do gotowych gołąbków, wcześniej odsączając je z osolonej wody.