Gołąbki
Mięso mielone przełożyć do miski, razem z ugotowanym i ostudzonym ryżem. Następnie obrać cebule, zetrzeć ją na tarce o małych oczkach lub pokroić na małą kosteczkę i dorzucić do mięsa i ryżu. Wszystko doprawić solą i pieprzem do smaku, a następnie dokładnie wymieszać u uformować mieszankę na gołąbki.
Przygotować kapustę. Wyżłobić głąb kapusty ze środka, włożyć kapustę do dużego garnka i gotować przez około 10 minut na wolnym ogniu.
Kapustę wyjąć z wrzątku i ostudzić. Obrać kapustę z liści, odciąć zgrubienia z liści, a następnie nakładać przygotowane porcje mięsa z ryżem i cebulą. Zawijać jak krokiety.
Przygotowane gołąbki należy wyłożyć w szerokim garnku, który wyłożony jest kilkoma liśćmi kapusty. Gołąbki należy ułożyć w garnku, tak, aby zostało miejsce na sos. Gołąbki należy zalać zagotowanym wcześniej bulionem i gotować przez około 45 minut, do czasu aż kapusta zmięknie.
Wywar z gołąbków przelać do innego garnka. Następnie dodać przecier pomidorowy/sos pomidorowy oraz mąkę rozmieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody w osobnym pojemniku/szklance. Wywar zagotować, doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano, papryką. Gotować przez 5 minut, następnie dodać świeży tymianek oraz śmietanę.
Sos przelać do garnka z gołąbkami i gotować całość przez około 10 minut na małym ogniu.