Twój posiłek

  • 0 dodanych produktów
  • 0 dodanych przepisów

Łącznie Wyczyść

  • 0 WW
  • 0 WBT

Gołąbki - dla cukrzyka, diabetyka

Kategoria: Obiady

Krok 1

Mięso mielone przełożyć do miski, razem z ugotowanym i ostudzonym ryżem. Następnie obrać cebule, zetrzeć ją na tarce o małych oczkach lub pokroić na małą kosteczkę i dorzucić do mięsa i ryżu. Wszystko doprawić solą  i pieprzem do smaku, a następnie dokładnie wymieszać u uformować mieszankę na gołąbki.

Krok 2

Przygotować kapustę. Wyżłobić głąb kapusty ze środka, włożyć kapustę do dużego garnka i gotować przez około 10 minut na wolnym ogniu.

Krok 3

Kapustę wyjąć z wrzątku i ostudzić. Obrać kapustę z liści, odciąć zgrubienia z liści, a następnie nakładać przygotowane porcje mięsa z ryżem i cebulą. Zawijać jak krokiety.

Krok 4

Przygotowane gołąbki należy wyłożyć w szerokim garnku, który wyłożony jest kilkoma liśćmi kapusty. Gołąbki należy ułożyć w garnku, tak, aby zostało miejsce na sos.  Gołąbki należy zalać zagotowanym wcześniej bulionem i gotować przez około 45 minut, do czasu aż kapusta zmięknie.

Krok 5

Wywar z gołąbków przelać do innego garnka. Następnie dodać przecier pomidorowy/sos pomidorowy oraz mąkę rozmieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody w osobnym pojemniku/szklance. Wywar zagotować, doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano, papryką. Gotować przez 5 minut, następnie dodać świeży tymianek oraz śmietanę.

Krok 6

Sos przelać do garnka z gołąbkami i gotować całość przez około 10 minut na małym ogniu.