Jabłecznik
Przygotowanie jabłek: Jabłka obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Wykroić gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodac pokrojone jabłka, cukier trzcinowy i cynamon. Smażyć przez 10 minut, aż jabłka trochę zmiękną. Następnie przestudzić.
Przygotowanie ciasta: Miękkie masło ubijać z ksylitolem przez ok. 5 minut, aż będzie. Dodawać stopniowo po jednym żółtku, cały czas dokładnie ubijając. W oddzielnej misce ubić na sztywną pianę białka z dodając odrobinę soli.
Do masła i żółtek przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość zmiksować mikserem, aż do połączenia się składników w jednolitą masę. Dodać ubite białka i wymieszać z resztą masy.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Formę do ciasta posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Warstwami wyłożyć połowę masy, następnie przestudzone jabłka i przykryć je resztą masy.
Jabłecznik wstawić do piekarnika i piec przez 45 minut.