Twój posiłek

  • 0 dodanych produktów
  • 0 dodanych przepisów

Łącznie Wyczyść

  • 0 WW
  • 0 WBT

Jabłecznik

Kategoria: Na słodko
Krok 1

Przygotowanie jabłek: Jabłka obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Wykroić gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki.

Krok 2

Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodac pokrojone jabłka, cukier trzcinowy i cynamon. Smażyć przez 10 minut, aż jabłka trochę zmiękną. Następnie przestudzić.

Krok 3

Przygotowanie ciasta: Miękkie masło ubijać z ksylitolem przez ok. 5 minut, aż będzie. Dodawać stopniowo po jednym żółtku, cały czas dokładnie ubijając. W oddzielnej misce ubić na sztywną pianę białka z dodając odrobinę soli.

Krok 4

Do masła i żółtek przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość zmiksować mikserem, aż do połączenia się składników w jednolitą masę. Dodać ubite białka i wymieszać z resztą masy.

Dobra praktyka

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

Krok 5

Formę do ciasta posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Warstwami wyłożyć połowę masy, następnie przestudzone jabłka i przykryć je resztą masy.

Krok 6

Jabłecznik wstawić do piekarnika i piec przez 45 minut.