Kapuśniak
Pokrój żeberka w niewielkie kawałki/paski, a następnie przełóż do dużego garnka i zalej 2 l zimnej wody. Kiedy mięso się zagotuje dodaj liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprz (najlepiej w ziarnach).
Obierz warzywa i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Kiedy mięso będzie miękkie do garnka dorzuć starte warzywa. Gotuj przez 10 minut.
Następnie do wywaru dodaj kapustę kiszoną. Najlepiej jeśli wcześniej będzie poszatkowana i odsączona z kwaśnej wody.
Przygotuj ziemniaki. Obierz je, umyj i pokrój w kostkę, a następnie ugotuj je w osobnym garnku, aby się nie rozgotowały. Kiedy będą już średnio miękkie dodaj je do kapuśniaku.
Dopraw zupę solą, pieprzem i słodką papryką, i gotuj przez około 30 minut. Jeśli kapuśniak jest zbyt kwaśny dodaj cukier.