Twój posiłek

  • 0 dodanych produktów
  • 0 dodanych przepisów

Łącznie Wyczyść

  • 0 WW
  • 0 WBT

Kapuśniak - dla cukrzyka, diabetyka

Kategoria: Zupy

Krok 1

Pokrój żeberka w niewielkie kawałki/paski, a następnie przełóż do dużego garnka i zalej 2 l zimnej wody. Kiedy mięso się zagotuje dodaj liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego  i pieprz (najlepiej w ziarnach).

Krok 2

Obierz warzywa i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Kiedy mięso będzie miękkie do garnka dorzuć starte warzywa. Gotuj przez 10 minut.

Krok 3

Następnie do wywaru dodaj kapustę kiszoną. Najlepiej jeśli wcześniej będzie poszatkowana i odsączona z kwaśnej wody.

Krok 4

Przygotuj ziemniaki. Obierz je, umyj i pokrój w kostkę, a następnie ugotuj je w osobnym garnku, aby się nie rozgotowały. Kiedy będą już średnio miękkie dodaj je do kapuśniaku.

Krok 5

Dopraw zupę solą, pieprzem i słodką papryką, i gotuj przez około 30 minut. Jeśli kapuśniak jest zbyt kwaśny dodaj cukier.