Kopytka
Kategoria: Obiady
Krok 1
Ziemniaki obrać ze skórki, umyć i przekroić na mniejsze kawałki.
Krok 2
Przełożyć ziemniaki do garnka i gotować w osolonej wodzie aż do miękkości.
Krok 3
Po ugotowaniu ziemniaków, odcedzić je z wody i od razy zgnieść praską na gładką masę.
Krok 4
Na stole, bądź na stolnicy przesiać mąkę, dodać ziemniaki i wbić jajko. Ugniatać masę aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dobra praktyka
Jeśli masa się klei dodać odrobinę mąki.
Krok 5
Zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Podzielić ciasto na 4 części i z każdej z nich uformować rąby/ kwadraciki około 2 cm.
Krok 6
Kawałki ciasta gotować w osolonej wodzie przez około 4 minuty, delikatnie mieszając od czasu do czasu. Gotowe kopytka wykładać na talerze.