Twój posiłek

  • 0 dodanych produktów
  • 0 dodanych przepisów

Łącznie Wyczyść

  • 0 WW
  • 0 WBT

Kotlet schabowy

Kategoria: Obiady
Krok 1

Kotlety dokładnie roztłuc tłuczkiem, odwracając co jakiś czas. Grubość kotletów zależy od indywidualnych upodobań, ale powinny mieć około 5 mm.

Krok 2

Oprószyć mięso solą i pieprzem, odstawić.

Krok 3

Jajko dobrze roztrzepać widelcem w głębokim talerzu. Do drugiego talerza wsypać mąkę, a do trzeciego bułkę tartą.

Krok 4

Obtaczać kotlety porządnie w mące, następnie zanurzać w jajku i na koniec panierować w bułce tartej. Zawsze strząsać nadmiar panierki.

Krok 5

Na dużej patelni rozgrzać olej i położyć kotlety na rozgrzany tłuszcz. Smażyć do uzyskania złocistego koloru na niezbyt dużym ogniu. Usmażone kotlety odkładać w ciepłe miejsce, żeby nie wystygły przed podaniem.

Dobra praktyka

Wybierz rodzaj oleju samodzielnie - takiego, którego używasz na co dzień.