Twój posiłek

  • 0 dodanych produktów
  • 0 dodanych przepisów

Łącznie Wyczyść

  • 0 WW
  • 0 WBT

Lasagne z cukinią i szpinakiem

Kategoria: Obiady
Krok 1

Zagotować wodę, z odrobiną soli i wrzucić do niej płaty lasagne – gotować krótko (około minuty lub dwóch).

Dobra praktyka

W czasie, w którym gotuje się makaron nastaw piekarnik na 180 stopni i przygotuj naczynie żaroodporne smarując je oliwą z oliwek.

Krok 2

Kiedy makaron będzie już gotowy, należy odcedzić go i pozostawić na ręczniku papierowym w celu odsączenia zbędnej wody.

Krok 3

Następnie zajmujemy się szpinakiem. Liście szpinaku lub szpinak mrożony wykładamy na patelnię, bez tłuszczu i pozostawiamy do „zwiędnięcia”. Szpinak należy podgrzewać około 3 minut.

Krok 4

Po podgrzaniu szpinaku odsączamy go z wody, która nazbierała się podczas gotowania. Następnie należy go posiekać na drobniejsze kawałki i ponownie wrzucić na patelnie, dodając ser mascarpone, przyprawy i dwa żółtka – dokładnie wymieszać.

Krok 5

Kolejnym krokiem, jest cukinia. Warzywo należy dokładnie opłukać i osuszyć, a następnie pokroić na plasterki. Dodatkowo należy pokroić ser camembert.

Krok 6

Przystępujemy do układania płatów lasagne na dnie naczynia żaroodpornego. Na samym dole naczynia układamy 3 płaty, następnie płaty przykrywamy plasterkami cukinii, pokrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy pieprzem.

Krok 7

Kolejno na cukinię układamy szpinak i ser camembert. I tak do wykończenia składników.

Krok 8

Na patelni rozgrzewamy śmietankę kremową (około 3 łyżki) i kawałek sera camembert, w celu zrobienia sosu. Kiedy ser się rozpuści (należy ciągle mieszać) powstanie gładki sos.

Krok 9

Sos ze śmietanki i sera rozprowadzić po lasagne i włożyć do piekarnika na około 15 minut.