Lasagne z mięsem
Sos do lasagne: Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy około 3 łyżki masła, kiedy masło się rozpuści dosypujemy 3 łyżki mąki. Mieszamy aż powstanie masa o gładkiej konsystencji. Następnie dolewamy szklankę mleka (ciągle mieszając). Kiedy wszystko się połączy, ściągamy patelnie z ognia.
Pamiętaj aby zdjąć patelnie z ognia, kiedy będziesz dosypywać mąkę.
Na rozgrzanej patelni podsmażamy mięso mielone, z dodatkiem posiekanej w drobną kostkę cebuli i czosnku.
Kiedy mięso już się przesmaży, dodajemy na patelnie pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, a także całość doprawiamy do smaku pieprzem, solą, oregano i bazylią. Smażymy około 4 minuty ciągle mieszając.
W garnku z osoloną wodą gotujemy makaron, jednak gotowanie trwa około 3-4 minut. Makaron ma być ugotowany al dente.
W naczyniu żaroodpornym rozprowadzamy oliwę z oliwek i układamy pierwszą warstwę makaronu. Następnie makaron pokrywamy sosem i mięsem – układamy kolejną warstwę. Kiedy zużyjemy już wszystkie składniki całość posypujemy startym serem.
Lasagne z mięsem pieczemy przez około 30 minut, w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.