Twój posiłek

  • 0 dodanych produktów
  • 0 dodanych przepisów

Łącznie Wyczyść

  • 0 WW
  • 0 WBT

Lasagne z mięsem - dla cukrzyka, diabetyka

Kategoria: Obiady

Krok 1

Sos do lasagne: Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy około 3 łyżki masła, kiedy masło się rozpuści dosypujemy 3 łyżki mąki. Mieszamy aż powstanie masa o gładkiej konsystencji. Następnie dolewamy szklankę mleka (ciągle mieszając). Kiedy wszystko się połączy, ściągamy patelnie z ognia.

Dobra praktyka

Pamiętaj aby zdjąć patelnie z ognia, kiedy będziesz dosypywać mąkę.

Krok 2

Na rozgrzanej patelni podsmażamy mięso mielone, z dodatkiem posiekanej w drobną kostkę cebuli i czosnku.

Krok 3

Kiedy mięso już się przesmaży, dodajemy na patelnie pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, a także całość doprawiamy do smaku pieprzem, solą, oregano i bazylią. Smażymy około 4 minuty ciągle mieszając.

Dobra praktyka

W garnku z osoloną wodą gotujemy makaron, jednak gotowanie trwa około 3-4 minut. Makaron ma być ugotowany al dente.

Krok 4

W naczyniu żaroodpornym rozprowadzamy oliwę z oliwek i układamy pierwszą warstwę makaronu. Następnie makaron pokrywamy sosem i mięsem – układamy kolejną warstwę. Kiedy zużyjemy już wszystkie składniki całość posypujemy startym serem.

Dobra praktyka

Lasagne z mięsem pieczemy przez około 30 minut, w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.