Leczo warzywne
Czosnek przecisnąć przez praskę, następnie pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć wszystko razem na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek. Następnie dodać papryczkę chili w całości i smażyć przez 5 minut na niedużym ogniu, co chwilę mieszając.
Oczyść paprykę z nasion i pokój w niewielką kostkę. Następnie dodaj paprykę na patelnie. Następnie pokrój cukinię i także dodaj ją na patelnie równocześnie zwiększając ogień.
Dodaj łyżkę oliwy z oliwek, a także pokrojonego w plasterki bakłażana. Jeśli bakłażan ma twarda skórę należy go obrać i oczyścić. Smaż wszystko przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dopraw solą i pieprzem.
Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i usunąć pestki. Następnie pokrój je w kostkę i wrzuć do warzyw razem z miąższem. Dodaj koncentrat pomidorowy lub passatę, paprykę w proszku, a także oregano. Wszystko dopraw do smaku ksylitolem i gotuj przez 5 minut mieszając. Jeśli leczo jest zbyt gęste dolej wody.