Makowiec zawijany
Masło zetrzeć razem z mąką pszenną (wcześniej należy ją przesiać przez sito). Dodać cukier puder, sól i dwa całe jajka, a dodatkowo dwa żółtka. Ciasto zagnieść i odstawić do wyrośnięcia przykrywając miskę ścierką i odstawiając w ciepłe miejsce.
Rozpuść 50 gram drożdży (pół kostki) w trzech łyżkach śmietany.
Kiedy ciasto wyrośnie należy je podzielić na dwie części, a następnie rozwałkować. Każdą z części należy posmarować ubitym białkiem z jajek, a następnie wyłożyć połowę masy makowej na każdą część, zostawiając miejsce na bokach (ok 3 cm).
Oba kawałki ciasta należy zwinąć, zaczynając od boku z masą makową. Nieposmarowane boki należy zawinąć pod spód. Makowiec należy piec przez około 60 minut.
Nagrzać piekarnik do 170 stopni C.