Twój posiłek

  • 0 dodanych produktów
  • 0 dodanych przepisów

Łącznie Wyczyść

  • 0 WW
  • 0 WBT

Makowiec zawijany

Kategoria: Na słodko
Krok 1

Masło zetrzeć razem z mąką pszenną (wcześniej należy ją przesiać przez sito). Dodać cukier puder, sól i dwa całe jajka, a dodatkowo dwa żółtka. Ciasto zagnieść i odstawić do wyrośnięcia przykrywając miskę ścierką i odstawiając w ciepłe miejsce.

Dobra praktyka

Rozpuść 50 gram drożdży (pół kostki) w trzech łyżkach śmietany.

Krok 2

Kiedy ciasto wyrośnie należy je podzielić na dwie części, a następnie rozwałkować.  Każdą z części należy posmarować ubitym białkiem z jajek, a następnie wyłożyć połowę masy makowej na każdą część, zostawiając miejsce na bokach (ok 3 cm).

Krok 3

Oba kawałki ciasta należy zwinąć, zaczynając od boku z masą makową. Nieposmarowane boki należy zawinąć pod spód. Makowiec należy piec przez około 60 minut.

Dobra praktyka

Nagrzać piekarnik do 170 stopni C.

Krok 4