Ozorki w galarecie
Ozorki umyj pod bieżącą wodą, przełóż do garnka, zalej woda i zagotuj. Kiedy woda się zagotuje należy odcedzić ozorki, wymienić wodę w garnku na świeżą i zagotować ponownie. Dodaj sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie.
Następnie, kiedy ozorki będą już miękkie obierz i dodaj marchew, pietruszkę i seler do gotującej się wody. Należy wszystko razem gotować do miękkości.
Kiedy wszystko się ugotuje, należy obrać ozorki ze skóry, a następnie pokroić na mniejsze kawałki i porozdzielać do miseczek. Dodatkowo kroimy ugotowane warzywa i także rozdzielamy do misek.
Następnym krokiem jest odlanie 3/4 wywaru w której gotowały sie ozory z warzywami, a następnie dodanie do niego 5 łyżek żelatyny spożywczej.
Wywar należy dokładnie rozmieszać z żelatyna i porozlewać do misek z ozorkami i warzywami. Całość odstawić w miejsce, w którym wszystko ostygnie.