Twój posiłek

  • 0 dodanych produktów
  • 0 dodanych przepisów

Łącznie Wyczyść

  • 0 WW
  • 0 WBT

Papryka faszerowana z ryżem i mięsem mielonym - dla cukrzyka, diabetyka

Kategoria: Obiady

Krok 1

Ugotować woreczek ryżu w osolonej wodzie.

Dobra praktyka

W tym czasie rozgrzej piekarnik do 170 stopni.

Krok 2

Na niewielkiej łyżce oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę i po chwili dodać drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.

Krok 3

Kiedy cebula już się zeszkli, należy dodać mielone mięso.  Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką w proszku i smażyć przez około 5 minut aż lekko zbrązowieje.

Krok 4

W misce wymieszać ugotowany ryż z usmażonym mięsem z cebulką, zieloną pietruszką i startym żółtym serem.

Krok 5

Przygotować papryki do faszerowania. Z papryk odciąć górną część ogonkiem, wyciąć gniazdo  i usunąć ze środka papryki wszelkie nasiona. Ustawić papryki w naczyniu żaroodpornym.

Krok 6

Do oczyszczonych papryk nałożyć farsz i lekko ubić. Po wierzchu posypać żółtym serem. Włożyć papryki do naczynia żaroodpornego i wlać na dno trochę wody wody.

Krok 7

Faszerowane papryki piec przez około 30 minut. Jeśli będą już lekko pomarszczone, to znaczy że już są gotowe.