Papryka faszerowana z ryżem i mięsem mielonym
Ugotować woreczek ryżu w osolonej wodzie.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
Na niewielkiej łyżce oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę i po chwili dodać drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
Kiedy cebula już się zeszkli, należy dodać mielone mięso. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką w proszku i smażyć przez około 5 minut aż lekko zbrązowieje.
W misce wymieszać ugotowany ryż z usmażonym mięsem z cebulką, zieloną pietruszką i startym żółtym serem.
Przygotować papryki do faszerowania. Z papryk odciąć górną część ogonkiem, wyciąć gniazdo i usunąć ze środka papryki wszelkie nasiona. Ustawić papryki w naczyniu żaroodpornym.
Do oczyszczonych papryk nałożyć farsz i lekko ubić. Po wierzchu posypać żółtym serem. Włożyć papryki do naczynia żaroodpornego i wlać na dno trochę wody wody.
Faszerowane papryki piec przez około 30 minut. Jeśli będą już lekko pomarszczone, to znaczy że już są gotowe.