Paszteciki
Farsz: Suszone podgrzybki, bądź inne suszone grzyby zalej wodą i zostaw na noc do namoczenia. Grzyby ugotuj w wodzie, w której się namoczyły przez około 20 minut. Odcedź i nie wylewaj wywaru. Następnie grzyby pokrój na mniejsze kawałki.
Kapustę opłucz pod wodą i dokładnie wyciśnij. Kapustę mocno odciśnij. Następnie posiekaj i włóż do dużego garnka i zalej wywarem z grzybów.
Kapustę gotuj przez 10 minut na większym ogniu,. Następnie po 10 minutach pod przykryciem na małym, przez 45 minut, aż będzie miękka.
Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Przesmaż na patelni z rozgrzanym olejem. Zeszkloną cebulę i ugotowane grzyby dodaj do kapusty, dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie wymieszaj i ponownie zagotuj.
Ciasto: Drożdże wymieszaj z 1/4 szklanki ciepłego mleka, łyżką ksylitolu i 2 łyżkami mąki pszennej pełnoziarnistej lub pszennej. Ciasto odłóż do miski i przykryj ścierką, aby wyrosło.
Po 15 minutach, kiedy ciasto już wyrośnie dodaj resztę mąki, mleko, rozbełtane jajko olej rzepakowy i szczyptę soli. Wymieszaj wszystko, aby powstała gładka masa.
Dodaj do ciasta wyrośnięte drożdże i wymieszaj. Następnie odstaw ciasto znowu przykryte do wyrośnięcia na około godzinę.
Ciasto wyrób i rozwałkuj na duży prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Kolejno pokrój ciasto na 4 paski. Na każdy pasek wyłóż przygotowany wcześniej farsz i rozprowadź równomiernie, tak aby brzegi ciasta zostały wolne.
Każde z czterech ciast zwiń w rulon i połącz, tak aby się nie rozkleiły. Blachę, na której będziesz piec paszteciki wyłóż papierem do pieczenia. Na papier przełóż ruloniki.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
Rulon z nadzieniem pokrój co 4-5 cm. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp z wierzchu czarnuszką.
Paszteciki piecz w piekarniku przez ok. 20-25 minut, aż nabiorą ładnego złotego koloru.