Twój posiłek

  • 0 dodanych produktów
  • 0 dodanych przepisów

Łącznie Wyczyść

  • 0 WW
  • 0 WBT

Paszteciki

Kategoria: Przekąski
Krok 1

Farsz: Suszone podgrzybki, bądź inne suszone grzyby zalej wodą i zostaw na noc do namoczenia. Grzyby ugotuj w wodzie, w której się namoczyły przez około 20 minut. Odcedź i nie wylewaj wywaru. Następnie grzyby pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2

Kapustę opłucz pod wodą i dokładnie wyciśnij. Kapustę mocno odciśnij. Następnie posiekaj i włóż do dużego garnka i zalej wywarem z grzybów.

Krok 3

Kapustę gotuj przez 10 minut  na większym ogniu,. Następnie po 10 minutach pod przykryciem na małym, przez 45 minut, aż będzie miękka.

Krok 4

Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Przesmaż na patelni z rozgrzanym olejem. Zeszkloną cebulę i ugotowane grzyby dodaj do kapusty, dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie wymieszaj i ponownie zagotuj.

Krok 5

Ciasto: Drożdże wymieszaj z 1/4 szklanki ciepłego mleka, łyżką ksylitolu i 2 łyżkami mąki pszennej pełnoziarnistej lub pszennej. Ciasto odłóż do miski i przykryj ścierką, aby wyrosło.

Krok 6

Po 15 minutach, kiedy ciasto już wyrośnie dodaj resztę mąki, mleko, rozbełtane jajko olej rzepakowy i szczyptę soli. Wymieszaj wszystko, aby powstała gładka masa.

Krok 7

Dodaj do ciasta wyrośnięte drożdże i wymieszaj. Następnie odstaw ciasto znowu przykryte do wyrośnięcia na około godzinę.

Krok 8

Ciasto wyrób i rozwałkuj na duży prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Kolejno pokrój ciasto na 4 paski. Na każdy pasek wyłóż przygotowany wcześniej farsz i rozprowadź równomiernie, tak aby brzegi ciasta zostały wolne.

Krok 9

Każde z czterech ciast zwiń w rulon i połącz, tak aby się nie rozkleiły. Blachę, na której będziesz piec paszteciki wyłóż papierem do pieczenia. Na papier przełóż ruloniki.

Dobra praktyka

Nagrzej piekarnik do 200 stopni.

Krok 10

Rulon z nadzieniem pokrój  co 4-5 cm. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp z wierzchu czarnuszką.

Krok 11

Paszteciki piecz w piekarniku przez ok. 20-25 minut, aż nabiorą ładnego złotego koloru.