Twój posiłek

  • 0 dodanych produktów
  • 0 dodanych przepisów

Łącznie Wyczyść

  • 0 WW
  • 0 WBT

Pieczeń z indyka

Kategoria: Obiady
Krok 1

Zetrzeć skórkę z pomarańczy i wycisnąć sok. Wymieszać razem z bulionem, pokrojoną w talarki cebulą i trzema szczyptami soli.

Krok 2

Następne włożyć do marynaty pierś z indyka i pozostawić na parę godzin w lodówce, aby mięso przeszło aromatem. Co jakiś czas należy obrócić mięso.

Krok 3

Mięso z indyka wyjąć z marynaty i ułożyć w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym. Wlać marynatę przeciśniętą przez sito i dodać 100 ml oleju. Oprószyć mięso solą z dwóch stron. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 90 minut.

Dobra praktyka

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Krok 4

Raz na jakiś czas oblać indyka marynatą, w której się piecze. .

Dobra praktyka

Mięso można posmarować dżemem brzoskwiniowym i piec przez kolejne 30 minut.