Pieczone jabłka z kruszonką
Rodzynki przełożyć do małej miseczki, następnie zalać ostudzoną i niesłodzoną herbatą, wymieszać i odstawić.
Przygotować kruszonkę: na płaski, większy talerz wyłożyć średnio miękkie masło, mąkę gryczaną, ksylitol i dodać szczyptę soli. Następnie kroić wszystkie składniki nożem na najmniejsze kawałeczki, aż kawałki masła pokryją się mąką z ksylitolem.
Naczynie żaroodporne wysmarować grubą warstwą masła. Następnie obrać jabłka ze skórki, pokroić na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę jabłka pokroić na jeszcze mniejsze kawałki, a następnie rozłożyć w naczyniu żaroodpornym.
Nagrzej piekarnik na 180 stopni C.
Rodzynki odsączyć z herbaty, dodać do jabłek i oprószyć każdy kawałek cynamonem. Następnie owoce posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika i piec przez 40 minut, aż kruszonka będzie złocista.