Twój posiłek

  • 0 dodanych produktów
  • 0 dodanych przepisów

Łącznie Wyczyść

  • 0 WW
  • 0 WBT

Pieczone jabłka z kruszonką

Kategoria: Przekąski
Krok 1

Rodzynki przełożyć do małej miseczki, następnie zalać ostudzoną i niesłodzoną herbatą, wymieszać i odstawić.

Krok 2

Przygotować kruszonkę: na płaski, większy talerz wyłożyć średnio miękkie masło, mąkę gryczaną, ksylitol i dodać szczyptę soli. Następnie kroić wszystkie składniki nożem na najmniejsze kawałeczki, aż kawałki masła pokryją się mąką z ksylitolem.

Krok 3

Naczynie żaroodporne wysmarować grubą warstwą masła. Następnie obrać jabłka ze skórki, pokroić na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę jabłka pokroić na jeszcze mniejsze kawałki, a następnie rozłożyć w naczyniu żaroodpornym.

Dobra praktyka

Nagrzej piekarnik na 180 stopni C.

Krok 4

Rodzynki odsączyć z herbaty, dodać do jabłek i oprószyć każdy kawałek cynamonem. Następnie owoce posypać kruszonką.

Krok 5

Wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika i piec przez 40 minut, aż kruszonka będzie złocista.