Twój posiłek

  • 0 dodanych produktów
  • 0 dodanych przepisów

Łącznie Wyczyść

  • 0 WW
  • 0 WBT

Pieczone udo kaczki po pekińsku - dla cukrzyka, diabetyka

Kategoria: Obiady

Krok 1

Przygotować glazurę – zmieszać: 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczkę octu, 2 łyżki miodu, 1 łyżkę przyprawy pięć smaków, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 2 goździki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, sól i pieprz.

Krok 2

Umyć, obrać i pokroić 2 cebulki. Umyć 4 udka kacze i osuszyć dokładnie – by przygotowana glazura nie spłynęła.

Krok 3

Posmarować udka glazurą, ułożyć w brytfannie razem z cebulką i odstawić w zimne miejsce – najlepiej na 10-12 godzin.

Krok 4

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Udka piec około 1,5 godz., polewając wytapiającym się tłuszczem.

Krok 5

Aby skóra kaczki się nie spaliła w piekarniku, można ją przykryć folią aluminiową.