Twój posiłek

  • 0 dodanych produktów
  • 0 dodanych przepisów

Łącznie Wyczyść

  • 0 WW
  • 0 WBT

Pierogi z kapustą i grzybami

Kategoria: Obiady
Krok 1

Farsz

Suszone grzyby należy przełożyć do miseczki i namoczyć je w ciepłej wodzie.

Krok 2

Kapustę kiszoną przekładamy do dużego garnka.

Krok 3

Następne zalewamy kapustę wodą i gotujemy do miękkości przez około 40 minut.

Krok 4

Kiedy kapusta będzie już ugotowana, należy ją odcedzić z wody, przestudzić, a następnie posiekać na mniejsze kawałki.

Krok 5

Namoczone wcześniej grzyby należy przełożyć do małego garnka i ugotować w wodzie, w której się wcześniej moczyły.

Krok 6

Przygotować patelnię. Posiekać cebulę w kostkę i na rozgrzanej patelni, z łyżką oleju przesmażyć całość przez około 15 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem, i przełożyć do miski

Krok 7

Ciasto

Mąkę dokładnie przesiać przez sito. Zrobić wgłębienie w górce mąki, dodać odrobinę soli. Do mieszanki wlać powoli szklankę ciepłej wody, a mąkę zagarnąć do środka przy pomocy szpatułki lub noża.

Krok 8

Wyrobić ciasto, do momentu, aż będzie elastyczne. Następnie rozwałkować ciasto i przy pomocy szklanki wykrawać kółka. Na każde kółko należy nakładać wcześniej przygotowany farsz.

Krok 9

Kiedy umieścimy farsz na każdym kółku, należy je dokładnie zakleić, aby podczas gotowania farsz nie wypłynął.

 

Krok 10

Gotowe pierogi gotować we wrzącej osolonej wodzie ok. 3 minut, do czasu aż nie wypłyną na wierzch.