Pierogi z kaszą gryczaną i serem
Mąkę pszenną przesiej do miski, na stół lub na stolnicę. Zrób w niej niewielkie wgłębienie do którego dodaj masło, sól i jajko. Kolejno dolewaj ciepłą wodę i wyrabiaj ciasto przez 10 minut. Następie przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut. W międzyczasie przygotuj farsz.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę, następnie podsmaż ją na rozgrzanym oleju do czasu aż się zeszkli.
Ugotuj kasze gryczaną w osolonej wodzie. Następnie dodaj podzielony na mniejsze kawałki twaróg półtłusty, lub taki który lubisz, dodaj do tego podsmażoną wcześniej cebulę. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Gotowe ciasto należy podzielić na dwie części. Obie części rozwałkować i wykroić kółka przy pomocy szklanki. Na każdym z kółek umieść po łyżce farszu, a następnie zalep ciasto, tak, aby farsz nie wypłynął podczas gotowania.
Zalepione pierogi wrzucaj partiami do wrzącej osolonej wody i gotuj przez około 3 minuty.