Twój posiłek

  • 0 dodanych produktów
  • 0 dodanych przepisów

Łącznie Wyczyść

  • 0 WW
  • 0 WBT

Pierogi z jagodami

Kategoria: Obiady
Krok 1

Mąkę przesiać do miski lub garnka i dodać szczyptę soli.

 

Krok 2

Do świeżo zagotowanej wody przełożyć masło i roztopić, następnie stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką.

Krok 3

Połączyć składniki ze sobą i wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę. Ugniatać ciasto, dodając w razie konieczności odrobinę mąki, tak aby ciasto nie kleiło się do dłoni. Włożyć ciasto do miski, przykryć ścierką i odstawić na 30 minut.

Krok 4

Kolejnym krokiem jest zrobienie jagodowego nadzienia do pierogów.  Jagody należy opłukać wodą i dokładnie osuszyć.

Krok 5

Odstawione wcześniej ciasto na pierogi należy wyłożyć na stolnicę i podzielić na 4 części. Każdą z części rozwałkować na cienki placek obsypując stolnicę i wałek mąką, aby ciasto się nie przykleiło.

 

Krok 6

Przy pomocy szklanki lub foremki wyciąć kółka, następnie środek nakładać po jednej łyżeczce jagód. Ciasto zalepić na pół, aby pierogi się nie rozlepiły podczas gotowania.

 

Krok 7

Zagotować w osoloną wodę w garnku.  , włożyć pierwszą partię pierogów, kiedy woda zacznie wrzeć. Gotować pierożki przez około 2 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Wyławiać łyżką i układać na talerzach zachowując odstępy.

Dobra praktyka

Pierogi można polać śmietaną, jednak z jogurt grecki będzie zdrowszą alternatywą.