Twój posiłek

  • 0 dodanych produktów
  • 0 dodanych przepisów

Łącznie Wyczyść

  • 0 WW
  • 0 WBT

Pierogi z soczewicą

Kategoria: Obiady
Krok 1

Mąkę należny przesiać przez sito na stolnicę lub blat, wydrążyć miejsce na 250 ml ciepłej wody i jajko. Zagnieść wszystkie składniki na ciasto.

Dobra praktyka

Ciasto nie może być rzadkie, dlatego też należy ostrożnie dodawać wody.

Krok 2

Zagniecione już ciasto należy rozwałkować i podzielić na cienkie placki, a następnie na kółka wycięte od szklanki, aby uformować pierogi.

Krok 3

Soczewicę należy dokładnie wypłukać pod bieżącym strumieniem wody. Gotować na niewielkim ogniu z dodatkiem kostki rosołowej. Po ugotowaniu odcedzić.

Krok 4

Cebulę pokroić i podsmażyć na maśle. Całość wystudzić, a następnie wraz z soczewica wrzucić do blendera i zmiksować na jednolitą masę. Całość doprawić do smaku pieprzem i solą.

Krok 5

Farsz nakładać na wykrojone kółka z ciasta i uformować pierogi. Porcję pierogów gotować w osolonej, wrzącej wodzie, do czasu kiedy wypłyną na powierzchnię, czyli około 3 minut.