Pierogi z soczewicą
Mąkę należny przesiać przez sito na stolnicę lub blat, wydrążyć miejsce na 250 ml ciepłej wody i jajko. Zagnieść wszystkie składniki na ciasto.
Ciasto nie może być rzadkie, dlatego też należy ostrożnie dodawać wody.
Zagniecione już ciasto należy rozwałkować i podzielić na cienkie placki, a następnie na kółka wycięte od szklanki, aby uformować pierogi.
Soczewicę należy dokładnie wypłukać pod bieżącym strumieniem wody. Gotować na niewielkim ogniu z dodatkiem kostki rosołowej. Po ugotowaniu odcedzić.
Cebulę pokroić i podsmażyć na maśle. Całość wystudzić, a następnie wraz z soczewica wrzucić do blendera i zmiksować na jednolitą masę. Całość doprawić do smaku pieprzem i solą.
Farsz nakładać na wykrojone kółka z ciasta i uformować pierogi. Porcję pierogów gotować w osolonej, wrzącej wodzie, do czasu kiedy wypłyną na powierzchnię, czyli około 3 minut.