Twój posiłek

  • 0 dodanych produktów
  • 0 dodanych przepisów

Łącznie Wyczyść

  • 0 WW
  • 0 WBT

Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym - dla cukrzyka, diabetyka

Kategoria: Obiady

Krok 1

Zamarynować piersi z kurczaka. Do marynaty będą potrzebne: oliwa z oliwek, czosnek przeciśnięty przez praskę, oregano, a także pieprz i sól. Kurczaka pozostawić na chwilę, aby „przesiąknął” marynatą.

Dobra praktyka

Możesz dodać odrobinę słodkiej papryki w proszku

Krok 2

Kurczaka możemy przesmażyć na patelni bez dodatku oliwy z oliwek, jeśli jednak zajdzie taka potrzeba można tej oliwy odrobinę dolać.

Dobra praktyka

Kurczaka smażyć przez około 3 minuty z każdej strony.

Krok 3

Następnie dodać do kurczaka pokrojone w talarki pieczarki, chwilę przesmażyć i następnie dolać do całości 2/3 szklanki bulionu drobiowego.

Dobra praktyka

Całość gotować około 5 minut

Krok 4

Kolejnym krokiem jest dodanie śmietanki do gotującego się kurczaka, wymieszanie całości i zagotowanie.

Krok 5

Danie gotować jeszcze przez około 5 minut, przewracając mięso z jednej strony na drugą. Pod koniec gotowania dodać masło i świeżo zmielony pieprz.

Dobra praktyka

Jeśli sos nie zgęstniał można dodać łyżkę mąki.