Twój posiłek

  • 0 dodanych produktów
  • 0 dodanych przepisów

Łącznie Wyczyść

  • 0 WW
  • 0 WBT

Pizza z szynką i keczupem

Kategoria: Obiady
Krok 1

Drożdże rozrabiamy w szklance ciepłej wody i dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek. Odstawiamy na kilka minut.

Krok 2

Przesiewamy mąkę do dużej miski, dodajemy do niej sól i mieszankę droższy z wodą i oliwą. Zagniatamy ciasto, by miało gładką, zwartą i sprężystą konsystencję. Odstawiamy do wyrośnięcia, na ok. 1 godzinę, w ciepłe miejsce.

Krok 3

W międzyczasie przygotowujemy sos na bazie keczupu: mieszamy 2 łyżki koncentratu pomidorowego z 2 łyżkami keczupu. Przyprawiamy łyżką suszonej bazylii, 1/2 łyżki suszonego tymianku i szczyptą soli. Wymieszane razem składniki sosu lekko zagotować.

Krok 4

Gdy ciasto na pizzę wyrośnie, formujemy je w cienki placek. Wykładamy go na wcześniej wysmarowaną oliwą blachę o wymiarach ok. 25×36.

Krok 5

Przygotowany placek ciasta na pizzę smarujemy sosem na bazie ketchupu, następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę, plastry szynki i starty ser.

Dobra praktyka

Można zrezygnować z dodawania cebuli lub zastąpić ją oliwkami.

Krok 6

Pieczemy ok. 15 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, do czasu aż ciasto na brzegach się zarumieni, a ser całkowicie stopi.