Pizza z szynką i keczupem
Drożdże rozrabiamy w szklance ciepłej wody i dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek. Odstawiamy na kilka minut.
Przesiewamy mąkę do dużej miski, dodajemy do niej sól i mieszankę droższy z wodą i oliwą. Zagniatamy ciasto, by miało gładką, zwartą i sprężystą konsystencję. Odstawiamy do wyrośnięcia, na ok. 1 godzinę, w ciepłe miejsce.
W międzyczasie przygotowujemy sos na bazie keczupu: mieszamy 2 łyżki koncentratu pomidorowego z 2 łyżkami keczupu. Przyprawiamy łyżką suszonej bazylii, 1/2 łyżki suszonego tymianku i szczyptą soli. Wymieszane razem składniki sosu lekko zagotować.
Gdy ciasto na pizzę wyrośnie, formujemy je w cienki placek. Wykładamy go na wcześniej wysmarowaną oliwą blachę o wymiarach ok. 25×36.
Przygotowany placek ciasta na pizzę smarujemy sosem na bazie ketchupu, następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę, plastry szynki i starty ser.
Można zrezygnować z dodawania cebuli lub zastąpić ją oliwkami.
Pieczemy ok. 15 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, do czasu aż ciasto na brzegach się zarumieni, a ser całkowicie stopi.