Pulpeciki w sosie pieczarkowym
Wlać oliwę na patelnie i dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek- zeszklić.
Następnie, po zeszkleniu cebuli, dodać pokrojone pieczarki – doprawić do smaku solą , pieprzem i słodką papryką w proszku. Smażyć przez około 5/10 minut.
Mięso mielone przełożyć do miski. Rozdrobnić razem z cebulą, bułką tartą, jajkiem, sosem sojowym i przyprawami. Mięso dokładnie wyrobić i połączyć ze wszystkimi składnikami, a następnie uformować placki lub kulki.
Uformowane mięso należy obtoczyć w mące a następnie usmażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy.
Po usmażeniu pulpety należy przełożyć do garnka i zalać porcją bulionu i zagotować. Do garnka dodać wcześniej przygotowane pieczarki, wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut.
Na koniec możesz dodać mąki ziemniaczanej, aby sos był gęstszy.