Pulpety z indyka w sosie śmietanowym z ziemniakami i brokułem
Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie i odcisnąć. Dodać rozdrobnione mięso z indyka, posiekaną cebulę w kostkę oraz majeranek i przyprawę do mięs. Wyrobić dokładnie na jednolitą masę.
Następnie formować małe klopsiki i układać w formie do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym.
Do 100 ml śmietany dodaj startą mozarellę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
Klopsiki piecz przez 10 minut w temperaturze 190 stopni. Wyjmij z piekarnika, a następnie zalej klopsiki sosem pozostaw do pieczenia na 20 minut.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie ziemniaków. Ziemniaki należy obrać ze skórki, opłukać przekroić na ćwiartki i ugotować w osolonej wodzie.
Kiedy ziemniaki będą się gotować można przejść do przygotowania brokuła. Brokuła należy dokładnie umyć i osuszyć. Następnie porozdzielać różyczki i gotować w osolonej wodzie przez około 5/10 minut. Po ugotowaniu należy odcedzić brokuła z wody.
Kiedy ziemniaki będą gotowe, należy wyłożyć je na talerz, dodać brokuły i pulpety. Całość oblać sosem grzybowym.