Twój posiłek

  • 0 dodanych produktów
  • 0 dodanych przepisów

Łącznie Wyczyść

  • 0 WW
  • 0 WBT

Pyzy z mięsem - dla cukrzyka, diabetyka

Kategoria: Obiady

Krok 1

Pierwszym etapem jest zrobienie farszu.

Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle, aż do zeszklenia. Dodajemy do niej ugotowane i przekręcone przez maszynkę mięso i podsmażamy przez 5 minut co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy przestygnie wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i mieszamy ręką. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Krok 2

Drugim etapem jest zrobienie ciasta na pyzy.

Surowe ziemniaki trzemy na tarce, odstawiamy na chwilę i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Ugotowane ziemniaki (muszą być zimne!) przeciskamy przez praskę i łączymy z tymi surowymi. Wbijamy jajko, dodajemy obie mąki, lekko solimy i wyrabiamy ciasto.

Krok 3

Trzecim etapem jest zrobienie pyz z mięsem.

Ręce posypujemy mąką ziemniaczaną, odrywamy kawałek ciasta i spłaszczamy. Kładziemy na środek farsz mięsny (wielkości orzecha włoskiego), zlepiamy brzegi i formujemy rękoma kulkę. Postępujemy tak do wykończenia składników. Pyzy gotujemy w lekko osolonym wrzątku. Należy je gotować przez ok. 5-8 minut od wypłynięcia (najlepiej spróbować pyzę czy jest miękka).