Twój posiłek

  • 0 dodanych produktów
  • 0 dodanych przepisów

Łącznie Wyczyść

  • 0 WW
  • 0 WBT

Risotto z kurczakiem i warzywami - dla cukrzyka, diabetyka

Kategoria: Obiady

Krok 1

W dużym garnku na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Krok 2

Następnie, do tego samego garnka dodać łyżkę masła i pokrojonego w kostkę, oczyszczonego kurczaka. Doprawić solą i pieprzem do smaku i smażyć przez 3 minuty mieszając.

Krok 3

Dodać ryż risotto, bądź zwykły ryż biały. Następnie dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, cukinię i smażyć przez minutę. W międzyczasie dodać wszystkie przyprawy: kurkumę, oregano, tymianek i słodką paprykę.

Dobra praktyka

Do ryżu można dolać odrobinę białego wina, aby był lepszy smak.

Krok 4

Kolejno, do garnka wlać po pół szklanki gorącego bulionu i gotować od czasu do czasu mieszając przez około 15 minut. Następnie dodać kolejną porcję bulionu, kiedy poprzednia już będzie wchłonięta przez ryż. (Na samym końcu ryż ma być ugotowany al dente).

Krok 5

Całość odstawić z ognia, a następnie dodać posiekaną natkę pietruszki, starty parmezan i 2 łyżki masła – dokładnie wymieszać.