Twój posiłek

  • 0 dodanych produktów
  • 0 dodanych przepisów

Łącznie Wyczyść

  • 0 WW
  • 0 WBT

Ryba po grecku

Kategoria: Obiady
Krok 1

Rozmrożoną rybę osuszyć, pokroić, a następnie przyprawić solą i pieprzem.

Krok 2

Warzywa, tj. seler, marchewkę i pietruszkę zetrzeć na grubej tarce.

Po przełożeniu do garnka i zalaniu wodą, posolić.

Warzywa powinny gotować się ok. 20 min, w tym czasie warto doprawić je liściem laurowym i zielem angielskim.

Krok 3

Koncentrat pomidorowy rozmieszać w pół szklance wcześniej odlanego wywaru warzywnego.

Krok 4

W półplasterki kroimy cebule i pora, aby później zeszklić je na patelni.

Na patelnie wrzucamy wcześniej ugotowane warzywa (łącznie z wywarem) oraz koncentrat pomidorowy.

Od czasu do czasu całość mieszamy, czekamy do ich zagotowania.

Warto doprawić przyprawami (solą, pieprzem, papryką, bazylią, oregano).

Krok 5

Do szklanego naczynia wkładamy rybę, a  na nią układamy warzywa.

Gdy całość ostygnie, przykrywamy naczynie i wkładamy je do lodówki.

Dobra praktyka

Warto danie przygotować z wyprzedzeniem (ok. 12h), tak aby całość przeszła sosem.