Ryba po grecku
Rozmrożoną rybę osuszyć, pokroić, a następnie przyprawić solą i pieprzem.
Warzywa, tj. seler, marchewkę i pietruszkę zetrzeć na grubej tarce.
Po przełożeniu do garnka i zalaniu wodą, posolić.
Warzywa powinny gotować się ok. 20 min, w tym czasie warto doprawić je liściem laurowym i zielem angielskim.
Koncentrat pomidorowy rozmieszać w pół szklance wcześniej odlanego wywaru warzywnego.
W półplasterki kroimy cebule i pora, aby później zeszklić je na patelni.
Na patelnie wrzucamy wcześniej ugotowane warzywa (łącznie z wywarem) oraz koncentrat pomidorowy.
Od czasu do czasu całość mieszamy, czekamy do ich zagotowania.
Warto doprawić przyprawami (solą, pieprzem, papryką, bazylią, oregano).
Do szklanego naczynia wkładamy rybę, a na nią układamy warzywa.
Gdy całość ostygnie, przykrywamy naczynie i wkładamy je do lodówki.
Warto danie przygotować z wyprzedzeniem (ok. 12h), tak aby całość przeszła sosem.