Schab gotowany
Surowy schab dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem lub ściereczką i nakłuwamy patyczkiem do szaszłyków. Mięso przekładamy do garnka lub do dużej miski.
Do miski/ garnka, w którym jest schab dodajemy sól, świeżo mielony pieprz, oliwę z oliwek, a także łyżeczkę słodkiej, czerwonej papryki w proszku. Wszystko dokładnie mieszamy i obtaczamy schab w przyprawach. Odkładamy na około godzinę aby przyprawy wsiąkły w mięso.
Mięso można zawinąć w folię spożywczą aby przyprawy lepiej się wchłonęły.
Na rozgrzanej patelni kładziemy wcześniej zamarynowany schab i smażymy go przez chwilę, około 2 minuty.
Następnie do płytkiego, ale szerokiego garnka wlewamy wodę, tak aby zakryło schab i gotujemy mięso przez około 5 minut. Mięso powinno być miękkie i soczyste.
Zamarynowany i podpieczony schab wkładamy do rękawa.