Twój posiłek

  • 0 dodanych produktów
  • 0 dodanych przepisów

Łącznie Wyczyść

  • 0 WW
  • 0 WBT

Schab gotowany

Kategoria: Obiady
Krok 1

Surowy schab dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem lub ściereczką i nakłuwamy patyczkiem do szaszłyków. Mięso przekładamy do garnka lub do dużej miski.

Krok 2

Do miski/ garnka, w którym jest schab dodajemy sól, świeżo mielony pieprz, oliwę z oliwek, a także łyżeczkę słodkiej, czerwonej papryki w proszku. Wszystko dokładnie mieszamy i obtaczamy schab w przyprawach. Odkładamy na około godzinę aby przyprawy wsiąkły w mięso.

Dobra praktyka

Mięso można zawinąć w folię spożywczą aby przyprawy lepiej się wchłonęły.

Krok 3

Na rozgrzanej patelni kładziemy wcześniej zamarynowany schab i smażymy go przez chwilę, około 2 minuty.

Krok 4

Następnie do płytkiego, ale szerokiego garnka wlewamy wodę, tak aby zakryło schab i gotujemy mięso przez około 5 minut. Mięso powinno być miękkie i soczyste.

Dobra praktyka

Zamarynowany i podpieczony schab wkładamy do rękawa.