Twój posiłek

  • 0 dodanych produktów
  • 0 dodanych przepisów

Łącznie Wyczyść

  • 0 WW
  • 0 WBT

Sernik na zimno z owocami i galaretką

Kategoria: Na słodko
Krok 1

Żelatynę rozpuść w 0,5 szklanki wody, postaw na gazie i mieszaj do rozpuszczenia, podgrzewając.

Dobra praktyka

Uwaga: nie gotuj żelatyny! Odstaw do wystudzenia.

Krok 2

Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec i dodaj cukier wanilinowy.

Krok 3

Do śmietany dodaj serek homogenizowany, a na koniec – żelatynę wcześniej rozrobioną z odrobiną serka. Delikatnie wymieszaj.

Krok 4

Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia aż do brzegów (wykrój odpowiednich rozmiarów fragment papieru), a następnie wyłóż spód szczelnie biszkoptami (możesz je łamać).

Dobra praktyka

Papier pomaga w zachowaniu szczelności.

Krok 5

Na biszkopty wylej masę z serków i odstaw do lodówki na kilka godzin (minimum 1,5 h).

Krok 6

Galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 7

Wyjmij sernik. Wyłóż na wierzch pokrojone owoce i zalej tężejącą już galaretką. Odstaw do lodówki na 1-2 h do zupełnego stężenia.