Twój posiłek

  • 0 dodanych produktów
  • 0 dodanych przepisów

Łącznie Wyczyść

  • 0 WW
  • 0 WBT

Szynka pieczona

Kategoria: Przekąski
Krok 1

Do dużego garnka, należy wlać 1.5 litra przegotowanej wody, dodać 2 łyżki soli. Następnie dodać czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i przełożyć do całości szynkę. Całość należy odstawić do chłodnego miejsca na 2 dni.

Dobra praktyka

W ciągu tych dwóch dni należy obracać szynkę i polewać ją wodą, w której jest zamoczona.

Krok 2

Szynkę po leżakowaniu osuszyć papierowym ręcznikiem i doprawić pieprzem. Włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni C.Piec przez1.5 godziny. Podczas pieczenia szynkę należy podlewać wodą i obracać.

Krok 3

Drewnianym patyczkiem do szaszłyków sprawdzać czy ze środka nie wycieka sok. Jeśli tak, trzeba szynkę jeszcze trochę podpiec. Podlewać szynkę, aby nie wyschła.