Szynka pieczona
Do dużego garnka, należy wlać 1.5 litra przegotowanej wody, dodać 2 łyżki soli. Następnie dodać czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i przełożyć do całości szynkę. Całość należy odstawić do chłodnego miejsca na 2 dni.
W ciągu tych dwóch dni należy obracać szynkę i polewać ją wodą, w której jest zamoczona.
Szynkę po leżakowaniu osuszyć papierowym ręcznikiem i doprawić pieprzem. Włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni C.Piec przez1.5 godziny. Podczas pieczenia szynkę należy podlewać wodą i obracać.
Drewnianym patyczkiem do szaszłyków sprawdzać czy ze środka nie wycieka sok. Jeśli tak, trzeba szynkę jeszcze trochę podpiec. Podlewać szynkę, aby nie wyschła.