Twój posiłek

  • 0 dodanych produktów
  • 0 dodanych przepisów

Łącznie Wyczyść

  • 0 WW
  • 0 WBT

Zapiekanka warzywna z sosem jogurtowo-czosnkowym

Kategoria: Obiady
Krok 1

Pierwszym krokiem jest przygotowanie sosu jogurtowo -czosnkowego. Przelać jogurt do miski, następnie wbić dwa jajka, posiekaną natkę pietruszki, koperek, przyprawy (pieprz, sól i tymianek), a także pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dobra praktyka

Możesz dodać odrobinę oregano, aby sos był bardziej wyrazisty.

Krok 2

Następnym krokiem jest przygotowanie ziemniaków. Jeśli są to młode ziemniaki wystarczy je tylko oczyścić z brudu i pokroić w plasterki. Natomiast, jeśli są to ziemniaki starsze należy obrać je ze skórki.

Krok 3

Oczyszczone ziemniaki kroimy na plasterki i wrzucamy do osolonej wody, gotując je przez około 10 minut.  To samo robimy z marchewką i brokułem – wrzucamy do osolonej wody i gotujemy aż do miękkości lub al dente.

Krok 4

Na rozgrzanej patelni przesmażamy posiekany por i ząbek czosnku na oliwie z oliwek przez około 3 minut.

Krok 5

Kolejnym krokiem jest przygotowanie naczynia żaroodpornego, w którym zapiekanka będzie się piec. Naczynie należy wysmarować oliwą z oliwek bądź odrobiną masła i kolejno układać: ziemniaki (odsączone z wody), posypać je solą, następnie przesmażony por z czosnkiem, marchewkę i polać sosem jogurtowym. Kolejna warstwa zapiekanki to: ziemniaki, brokuł, groszek z puszki i sos jogurtowy. Warstwy układać do wyczerpania składników.

Dobra praktyka

Kolejność układania produktów jest dowolna.

Krok 6

Na samą górę zapiekanki, tuż przed włożeniem jej do piekarnika, należy wysypać starty parmezan. Zapiekankę piec około 30 minut.

Dobra praktyka

Nagrzej piekarnik do około 180 stopni.