Zupa fasolowa
Białą nieugotowaną fasolę opłucz i przełóż do garnka, następnie zalej wodą i pozostaw do namoczenia przez całą noc.
Na drugi dzień wylej wodę, w której moczyła się fasola. Opłucz fasolę i zalej świeżą wodą. Do garnka dodaj sól, liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gotuj całość przez 30 minut.
W międzyczasie zagotuj bulion warzywny lub drobiowy.
Do gotującego się bulionu dodaj obrane umyte i pokrojone w kostkę warzywa: marchew, pietruszkę i ziemniaki. Wszystko gotuj przez 15 minut.
Boczek wędzony pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Całość przełóż do garnka.
Całą zupę gotuj jeszcze przez 15 minut, dodaj do smaku ostrą i słodką paprykę, a także majeranek.