Twój posiłek

  • 0 dodanych produktów
  • 0 dodanych przepisów

Łącznie Wyczyść

  • 0 WW
  • 0 WBT

Zupa fasolowa - dla cukrzyka, diabetyka

Kategoria: Zupy

Krok 1

Białą nieugotowaną fasolę opłucz i przełóż do garnka, następnie zalej wodą i pozostaw do namoczenia przez całą noc.

Krok 2

Na drugi dzień wylej wodę, w której moczyła się fasola. Opłucz fasolę i zalej świeżą wodą. Do garnka dodaj sól, liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gotuj całość przez 30 minut.

Dobra praktyka

W międzyczasie zagotuj bulion warzywny lub drobiowy.

Krok 3

Do gotującego się bulionu dodaj obrane umyte i pokrojone w kostkę warzywa: marchew, pietruszkę i ziemniaki. Wszystko gotuj przez 15 minut.

Krok 4

Boczek wędzony pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Całość przełóż do garnka.

Krok 5

Całą zupę gotuj jeszcze przez 15 minut, dodaj do smaku ostrą i słodką paprykę, a także majeranek.