Twój posiłek

  • 0 dodanych produktów
  • 0 dodanych przepisów

Łącznie Wyczyść

  • 0 WW
  • 0 WBT

Zupa jarzynowa z fasolą

Kategoria: Zupy
Krok 1

Fasolę myjemy, zalewamy w garnku  zimną wodą i odstawiamy do namoczenia przez noc.

Krok 2

Następnie fasolę zalewamy 1 litrem świeżej wody i na wolnym ogniu gotujemy około 1 godziny, aż fasola będzie miękka. Odcedź, a wywar zachowaj.

Krok 3

Marchew, pietruszkę i seler obierz i opłukaj, a następnie drobno pokrój. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj, a paprykę pokrój w kostkę.

Krok 4

W garnku rozgrzej oliwę, a następnie włóż cebulę i  czosnek,  i podsmaż, mieszając, przez 3 minuty. Dodaj pozostałe warzywa, zioła, sól i pieprz do smaku. Wlej wywar z gotowania fasoli. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.

Krok 5

Dodaj obrane ze skórki i zmiksowane pomidory i ugotowaną fasolę.  Gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Wsyp drobny makaron i gotuj, aż makaron będzie al dente.

Dobra praktyka

Jeżeli zupa będzie za gęsta, dolej trochę wrzątku.