Twój posiłek

  • 0 dodanych produktów
  • 0 dodanych przepisów

Łącznie Wyczyść

  • 0 WW
  • 0 WBT

Zupa koperkowa z lanym ciastem i śmietaną

Kategoria: Zupy
Krok 1

Włoszczyznę myjemy i osuszamy papierowymi ręcznikami, następnie wkładamy do garnka i zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem drobiowym. Gotujemy do czasu, aż warzywa będą miękkie.

Krok 2

Koperek należy dokładnie umyć i drobno posiekać. Połowę pęczka zaś podsmażamy na patelni na maśle. Do garnka wrzucamy podsmażony koperek i gotujemy razem z warzywami.

Krok 3

Do miski dodajemy 4,5 łyżki mąki pszennej, jajko i 100 ml wody. Składniki mieszamy razem, aż zgęstnieją – z tego powstanie lane ciasto.

Krok 4

Przygotowane lane ciasto wlewamy stopniowo do zupy. Nalewamy je łyżką bezpośrednio do garnka, w którym gotuje się zupa.

Krok 5

Śmietanę należy wymieszać z mąką i dwoma łyżkami wywaru, a następnie wlać z powrotem do zupy, ciągle mieszając, a także doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Krok 6

Do zupy dodajemy pozostałą część koperku i zostawiamy do ostygnięcia, aby wszystkie smaki się połączyły. Gotową zupę podajemy z jajkiem na twardo.