Zupa ogonowa
Ogony wieprzowe należy oczyścić i umyć, a następnie włożyć do dużego garnka z zimną, osoloną wodą i ugotować. Po ugotowaniu odcedzić ogony i wylać wodę.
Obrać marchew, pietruszkę i seler a także por, a następnie wrzucić do ugotowanych ogonów – nie kroić w kostkę. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, doprawić pieprzem i zalać wodą – gotować, aż wszystko będzie miękkie.
Pokroić cebulę w kostkę i usmażyć na patelni, dodać suszony majeranek i słodką paprykę. Chwilę smażyć. Następnie wlać na patelnie sok pomidorowy i dwie łyżki koncentratu pomidorowego i smażyć około 3 minut.
Warzywa i mięsa należy wyciągnąć z wywaru, a następnie wlać zawartość patelni do garnka. Dodać pokrojone w kostkę i umyte ziemniaki.
Kiedy wszystko się podgotuje można dodać ugotowane mięso z ogonów, a całe warzywa pokroić i wrzucić do gotującej się zupy. Zupę należy gotować jeszcze przez około 20 minut.