Zupa ogórkowa
Do dużego garnka nalać wody, włożyć udka z kurczaka bądź skrzydełka i gotować na wolnym ogniu.
Kiedy mięso zacznie się gotować, dodać sól, pieprz, kilka kulek ziela angielskiego i liście laurowe. Wciąż gotować na wolnym ogniu.
Kiedy woda zacznie wrzeć, do zupy należy dorzucić obrane i opłukane warzywa (marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki), a także kostkę rosołową (drobiową lub warzywną).
Ziemniaki pokrój w kostkę, aby szybciej się ugotowały.
Zetrzyj ogórki kiszone na tarce o dużych oczkach. Kiedy ziemniaki zmiękną dorzuć je do zupy i dopraw do smaku.
Odlej chochlę zupy do innego garnka/szklanki i wymieszaj ze śmietaną, a następnie wlej całość do zupy.
Przy podawaniu zupy, dodaj posiekanej pietruszki.