Zupa szczawiowa
Po umyciu żeberek wieprzowych, zalać je ok. 2 l zimnej wody.
Dodać przyprawy, tj: ziele angielskie, pieprz w ziarnach, liść laurowy.
Całość gotować na średnim ogniu przez ok. 20 minut (aż do momentu zawrzenia).
Należy pamiętać, aby podczas gotowania na bieżąco zbierać powstającą szumowinę.
W kolejnym kroku, obieramy i myjemy warzywa, aby później dodać je do wywaru. Kiedy warzywa będą miękkie, przygotowany wywar należy przecedzić, zostawiając jedynie marchewkę.
Liście szczawiu należy dokładnie umyć i posiekać, tak aby pozbawić liści twardych szypułek.
W między czasie, na patelni rozgrzej masło i przez kilka minut podsmaż szczaw.
Tak przygotowane liście szczawiu, dorzuć do gotującego się wywaru.
Sprawdź smak, jeśli zupa jest mało kwaśna, dodaj trochę ogonków szczawiu – zupa powinna mieć wyrazisty smak. Dopraw odrobiną soli i pieprzu.
Na płaskim naczyniu, dokładnie roztrzep jajko z odrobina wody.
Dokładnie rozmieszane jajko wlej do zupy.
W ostatnim kroku, dodaj śmietanę do zupy.
Tak przygotowaną zupę najlepiej podawać z ugotowanym wcześniej jajkiem.