Twój posiłek

  • 0 dodanych produktów
  • 0 dodanych przepisów

Łącznie Wyczyść

  • 0 WW
  • 0 WBT

Zupa szczawiowa - dla cukrzyka, diabetyka

Kategoria: Zupy

Krok 1

Po umyciu żeberek wieprzowych, zalać je  ok. 2 l zimnej wody.

Dodać przyprawy, tj: ziele angielskie, pieprz w ziarnach, liść laurowy.

Całość gotować na średnim ogniu przez ok. 20 minut (aż do momentu zawrzenia).

Należy pamiętać, aby podczas gotowania na bieżąco  zbierać powstającą szumowinę.

Krok 2

W kolejnym kroku, obieramy i myjemy warzywa, aby później dodać je do wywaru. Kiedy warzywa będą miękkie, przygotowany wywar należy przecedzić, zostawiając jedynie marchewkę.

Krok 3

Liście szczawiu należy dokładnie umyć i posiekać, tak aby pozbawić liści twardych szypułek.

W między czasie, na patelni rozgrzej masło i przez kilka minut podsmaż szczaw.

Tak przygotowane liście szczawiu, dorzuć do gotującego się wywaru.

Krok 4

Sprawdź smak, jeśli zupa jest mało kwaśna, dodaj trochę ogonków szczawiu – zupa powinna mieć wyrazisty smak. Dopraw odrobiną soli i pieprzu.

Krok 5

Na płaskim naczyniu, dokładnie roztrzep jajko z odrobina wody.

Dokładnie rozmieszane jajko wlej do zupy.

Krok 6

W ostatnim kroku,  dodaj śmietanę do zupy.

Krok 7

Tak przygotowaną zupę najlepiej podawać z ugotowanym wcześniej jajkiem.